В най-кратки срокове искаме да бъде отворена държавната помощ de minimis и да бъдат изчислени ставките за акциза на горивата, които използват земеделските стопани. Това са част от нашите изисквания, които изпратихме в декларация до министър Десислава Танева, заяви Юлиян Вълчев, председател на съвета пред Фокус. 

 

Сред другите желания на фермерите са възможност за нисколихвени или безлихвени кредити за закупуване на фураж, строг контрол над млекопреработвателните предприятия, като те изкупуват приоритетно българско сурово мляко.

 

„Заради ваксинацията срещу заразен нодуларен дерматит е забранено движението на животни до кланиците или търговия с тях, като прибавим и ниската изкупна цена на суровото мляко от 0,35 - 0,40 лв., както и ниската изкупна цена на килограм живо тегло, ситуацията в сектора е критична и ако държавата не се намеси сме обречени. За нас всяка стотинка е важна в периода на подготовка на фуража за зимата”, обясни Юлиян Вълчев.

 

„Надяваме се с тази декларация да провокираме Министерството на земеделието и храните, няма как да се справим, ако държавата не се намеси”, допълни той.

 

Юлиан Вълчев обясни, че проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на 4 юли в Хасково на среща на председателите на Областните консултативни съвети по животновъдство от страната.