Овцевъди възраждат Роженския събор в Родопите тази година, съобщи за Фермер.БГ Симеон Караколев овцевъд и председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна овца. Гости от 17 държави, включително и от Азия очакват организаторите. Роженския събор ще е изцяло посветен на животновъдството и българския фолклор. Възраждането на традиционното събитие е след 9 годишна пауза, заяви Караколев. Роженския събор ще се проведе от 17-и до 19-и Юли 2015.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

Роженски събор - дати

 

Изпълнителите ще са на четири лъча и ще се съберат край основната сцена. Зад нея декор ще е български трикольор с внушителните размери 300 м. дължина и 80 м. широчина. На сцената ще излезе хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите ”Бела съм, бела, юначе”, а след тях Валя Балканска с две деца ще изпеят куплет от ”Излел е Дельо хайдутин“.


В програмата на събора тази година ще има фолклорен конкурс ”Рожен” за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.

 

Роженски събор


”Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година събитието да се възроди и с множество надгради и затова е включено животновъдството. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година, когато е имало около 200 000 души. След деветгодишно прекъсване Роженският събор е чакано събитие не само от родопчани, а и от всички, които носят България в сърцето си. Затова се надяваме в дните от 17 до 19 юли да съберем на поляните край Рожен отново 200 000 души за да съхраним българските традиции и да предадем това наследство в бъдещето“, сподели Симеон Караколев.


Това иновативно културно събитие ще се превърне в наследник на Националния фолклорен събор „Рожен”, посочи и кметът Николай Мелемов след като проведе среща със Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето”. Кметът посочи, че чрез публично-частно партньорство с община Смолян „Рожен” ще се възкреси и ще се изпълни с ново съдържание и акценти. Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, коментира още Мелемов. Финансирането на Роженския събор е от страна на Държавата.

 

ВИЖТЕ УНИКАЛНО ВИДЕО ОТ РОЖНСКИЯ СЪБОР ПРЕЗ 2000-а година :


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!