Овцевъди и посетители на Националния овцевъден събор, който се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир, имаха възможност да наблюдават едни от най-атрактивните състезания – по майсторска стрижба и по доене на овце, предаде Фермер.БГ.

 

 

И в двете състезания квалитетно жури оценяваше майсторлъка на животновъдите, а за най-добрите имаше и награди. Класиралите се на първо място и в двете състезания получиха по 300 лв., за второ място наградният фонд беше по 200 лв., а за трето – по 100 лв. В състезанието по майсторска стрижба на овце тази година се включиха 8 овцевъди от различни региони на страната. В това състезание по регламент стрижбата на овце от порода Аваси се проведе едновременно.

 

 

С най-добро време и качествена стрижба се представи Георги Кръстев от Нови пазар. На второ място се класира Дахил Пашалов от село Орлово, Сливенско, а на трето място – Бойчо Бойчев от село Стрелци. Журито взе решение да даде и една поощрителна награда в това атрактивно състезание – на Андрей Георгиев, който беше най-младият участник в надпреварата. Средно 30 минути са необходими на един опитен овцевъд за стрижба на една овца Аваси, коментираха пред репортер на Фермер.БГ от журито. В тазгодишното състезание най-добро време – 20 минути, постигна Георги Кръстев.

 

 

Той е частен земеделски стопанин, отглежда 150 овце и 300 кози. „Работим като семейно стопанство – със съпругата и двете ми деца отглеждаме животните. Създадохме фермата преди почти 25 години и работим, макар да е трудно“, сподели Георги Кръстев. Той допълни, че е доволен от опитите на браншовите организации да отстояват по-високи цени на млякото и месото, но все още на животновъдите им е много трудно. За постижението си от 20 мин. за стрижба на мериносова овца казва, че се постига с много труд. По думите на Кръстев е необходимо фермерът да има години „тренировка“.

 

 

В състезанието по доене на овце участваха 20 фермери, от които и 9 жени. Журито обяви промяна в регламента на състезанието тази година – участниците трябваше да се справят само със същинското доене, тъй като животните бяха предварително подготвени. На първо място при доячите се класира Иво Василев от село Лехчево, Монтанско. На второ място се класира Катин Георгиев от Нови пазар, а на трето – Василка Георгиева от Нови пазар.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!