Фермери, сдружения и развъдни асоциации настояват за отпускане на помощ de minimis за всички животни. Причините са две – неуредиците с изкупуването на млякото, както и тежките пазарни условия. 
 
 
От вчера, 27 ноември, тече прием на документи за минимална национална помощ de minimis. Подпомагането се отпуска единствено за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол. Причината – невъзможността на фермерите да реализират на пазара минимално изискуемите количества мляко по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол, през 2017 г. Отпускането на тази помощ доведе до противоречиви реакции в животновъдния сектор. 
 
Членовете на Сдружение на животновъдите в България 2018 (СЖБ 2018) са категорични, че помощ de minimis трябва да бъде отпусната за всички животни. 
 
“Подготвяме декларация с искане за de minimis за всички животни, а не само за тези, които са под селекционен контрол. Освен овце и кози трябва да се включат говеда и биволи. Това е общо мнение на всички наши членове”, коментира Геновева Георгиева, член на Управителния съвет (УС) на СЖБ 2018 за Фермер.БГ.
 
Официално становище по темата до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева и до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов вече е изпратено от две асоциации - Обединени български животновъди (ОБЖ), с председател Бойко Синапов и Национална асоциация за развитие на биволовъдството – Шумен, с председател Цонка Пеева. 
 
Позицията и на двете асоциации е, че помощта не би следвало да се отпуска на бенефициенти, които не са спазили разпоредбите на Наредба 3 от 2015 г. за директните продажби. 
 
“Не може да се отпуска помощ на бенефициенти (в случая животновъди – овцевъди и козевъди), които не са изпълнили условията на Наредбата и са кандидати за плащания с еднакъв старт с онези, които са изпълнили условията през 2017г. Такива хора не само че не трябва да получават помощ, а трябва да бъдат и санкционирани! 
 
С това Решение на практика се лансира сивата икономика в България и се обезсърчават и "наказват" изрядните животновъди, доказали с цената на труд, време и усилия поставените условия в Наредба №3/2015г.
 
С това Решение се показва, че в България се лансират хора (в случая животновъди), които укриват доходите си и не ги декларират и няма как да очакваме България да тръгне по пътя на какъвто и да е прогрес”, алармират от ОБЖ. 
 
 
Заедно с това браншовите и развъдни асоциации негодуват, че овцевъди и козевъди тази година ще получат за втори път de minimis, a говедовъди и биволовъди – нито един път.
 
“Редно е за всички фермери да се пусне de minimis, защото трудът им е един и същ. Не се различават крави, кози, овце, биволи – проблемите са общи. На всички фермери им е тежко и всичките искат по един или друг начин да спасят фермите си и да изхранват животните.
 
Биволското мляко в Северозапада не се изкупува. Даже имаше коментар на асоциациите на биволовъдите, че във Врачанско и Монтанско не се изкупува биволското мляко и сигнал за това е пуснат до министър Румен Порожанов. Молбата е за някаква помощ. Защото хората са принудени или да пускат малачетата да бозаят или да прегарят животните, както и при нас става”, добави Геновева Георгиева, която през декември 2017 г. участва в протест, който събра фермери от различни краища на страната, заради неполучени субсидии по схемите за обвързана подкрепа.
 
Тогава обаче протестираха единствено фермери, асоциациите не подкрепиха техните искания. В отговор на казуса с биволското мляко, Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите в България (АББ), по време на протеста, коментира пред Фермер.БГ, че вариантите пред производителите са общо 3:
 
„Много малко мандри работят с биволско мляко и обикновено изкупуват това на по-големите произовдители. Този въпрос съм го поставила много отдавна. Идва обаче друг въпрос, какво правят малките производители. Пред тях възможностите са няколко – или продават млякото на мандра, или за изхранване, или се регистрират по Наредба 26“.
 

Три си останаха и до днес. До колко обаче те са работещи?

 
Проблемите, както прозрачно се вижда, наистина са повече от явни, но най-вече са общи. Общи, от гледна точка на това, че биволското мляко не се изкупува в различни части на страната, овчето и козе мляко спря да се изкупува на 31 юли в цялата страна, а цената на кравето мляко е под себестойността си. 
 
Повечето асоциации обаче не заемат позиция, дори и всичко това да е видно. Защо?
 

Как се стигна до отпускането на втори de minimis за овце- и кози-майки под селекция?

 
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) алармира за проблемите с Наредба 3 още през януари 2017 г. Тогава асоциацията под формата на протест пред МЗХГ настоя, ако ще се прилага правило, то да бъде еднакво за всички. Това касаеше доказването на продукция, т.е или доказване на продукция от всички или недоказване от никого, защото от това правило по доказване се изключваха 1/3 от участващите животни по схемата, а именно автохтонните породи животни. 
 
До споразумението за отпускане на втори de minimis се стигна след протест пред Министерски съвети на 18 юли 2018 г. За отпускането на помощта, министър-председателят се позова на решението на Върховния административен съд (ВАС) от 2 юли 2018 г. за отмяна на члена, който касае овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, който НОКА обжалва.
 
 
„Ще се направи анализ от гледна точка на производителите, които не са успели да получат плащане по Наредба 3 и след него ще заложим средства за 2019 г. по бюджета“, коментира на 18 юли министър Порожанов след протеста. 
 
Предпразнично помощта се отпуска към края на годината, а не през 2019. Документи се подават в отдел ПСМП към областните дирекции на ДФЗ. Срокът за кандидатстване е от 27 ноември до 3 декември 2018 г.
 
Фермер.БГ потърси и мнението на НОКА по темата.
 
“Мотивът за отпускането на de minimis не е взет на тъмно, в никакъв случай. Той е базиран на решение от ВАС от 2 юли 2018г., след обжалване от НОКА, с което решение ВАС отменя чл. 23 от Наредба 3. 
 
Невъзможността на овцевъди и козевъди да докажат реализирането на мляко заради отказ от изкупуване след 31 юли, както и масовата липса на лицензи при изкупвачите на козе мляко в цялата страна все проблеми за които алармирахме зимата на 2017, бяха доказани мотиви, заедно с решението от ВАС, както и споразумението с министър-председателя за компенсиране на загубите, вследствие на Наредба 3, на 2/3 от участниците по схемата, защото другата 1/3 бяха изключени от доказване и останаха на тъмно, без принос към държавната хазна. 2/3 от овцевъдите и козевъдите, бяха принудени да  започват да обикалят по изкупвачи, мандри и тн да “бият коляно” за по-дълго и по-справедливо заплащане на млякото им. За въпросните близо 300 животновъди проблемът е не, че не са искали да декларират реализацията на своята продукция и да си внесат данъците на държавата, а че масово изкупвачите са преустановили изкупуването на мляко в средата на доилния период”, коментираха от асоциацията.
 
Едно от обвиненията на АСЖ е, че с решението за отпускане на минималната помощ, се лансират животновъди, които укриват доходите си и не ги декларират. Геновева Георгиева, която е и биволовъд, е на друго мнение.
 
“Не смятам, че това е така. Ние сме принудени да сме в сивата икономика. С млякото, което при нас добиваме, изхранвам малачетата и това е. Принудих се да давам биволско мляко на мандрите като краве мляко. На цена от 45 ст. за литър ми го платиха и аз се ядосах, и спрях. Реших поне да си храня малачетата. Защото друг начин не виждам как ще се оцелее. Така че не може да се докаже и добита продукция. Затова и протестирахме преди година. Освен това чувам от колеги с крави, че не са доволни, защото мандрите ги бавят с пари – по 4-5 месеца не са им плащали. Има много такива случаи – взимат им продукцията, но им бавят плащанията. При овцевъдите положението също е тежко”, добави Георгиева.
 
Въпреки това от Обединени български животновъди и от Биволовъдната асоциация искат приема на помощта да се стопира и да се проведе разширен Консултативен съвет по животновъдство, на който да се вземе обективно и равноправно решение.
 
Междувременно на 10 декември пчелари излизат на протест. Стопаните настояват за директни плащания на пчелно семейство и за субсидии за опрашването. Една от основните причини за протестните действия на фермерите е отказът от de minimis тази година.