Имаме полета, които са в добро състояние, но има и такива, които не са братили достатъчно, каза Бисер Борисов, председател на „Победа–93“, за Фермер.БГ. 
 
Кооперацията обработва 17 500 дка земя в село Хаджидимитрово, област Свищов. На есен са засети 4500 дка пшеница и 1500 дка ечемик. „Едното поле беше под въпрос, но засега го оставяме. Няма да го разораваме, защото ще вкараме още повече разходи“, обяснява нейният председател. 
 
 
По думите му есенниците като цяло не са в добро състояние. Посевите тръгнали много късно, въпреки че са засети в оптималните агротехнически срокове. От началото на годината до днес е паднало незначително количество дъжд на квадратен метър. Това, в съчетание с късното поникване и по-ниските температури, създава проблеми с посевите, допълни фермерът.
 
„Посевите, които са поникнали през октомври, ноември и декември, все още издържат на засушаването. Но за останалите чакаме дъжд. Честно казано, нямам спомен за толкова суха зима,“ жалва се Борисов.
 
Сеитбата на пролетниците в района вече е приключила. Засети са 5800 дка царевица и 5200 дка слънчоглед. „Няма зимно влагозапасяване, което ще окаже влияние върху пролетниците, ако не паднат дъждове. За последните 5 години тази се очертава да е най-суха“, опасява се Борисов.