В Северна България положението с овошките е трагично. Всичко, което можеше да се случи, се случи – дъждове, градушки, измръзвания. Това коментира за Фермер.БГ Марин Сърмов, овощар от Шумен.
 
 
Производителят стопанисва около 600 дка с трайни насаждения - череши, кайсии, сливи, круши и ябълки. Отглежда предимно чужди сортове – тези, които са познати на пазара и се продават. Въпреки това тази година реколтата няма да бъде сред рекордните.
 
„Реколтата в Южна България е по-добра, отколкото тази в Северна. При нас положението е трагично. Кайсиите нямат никакъв плод, прасковите са засегнати, черешите също. Дори в период на цъфтеж имаше доста високи температури, които пък възпрепятстваха опрашването и завраза на плодовете“, обясни Сърмов.
 
[news]
В Югозападна България, например реколтата от череши наистина е много богата. В Кюстендилско овощари се подготвят за рекордни добиви. Въпреки това обаче цената на вкусния плод е под себестойността си и се очертава загубите на производителите да са големи. 
 
„Производителите са отчаяни, като пред тях стои дилемата е дали изобщо да берат реколтата, и да си увеличават загубите, предвид на това, че и пазарът не е сигурен. В началото на месеца изкупната цена на черешите падна до 0.70-0.80 лв./кг“, коментира преди време за Фермер.БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.
 
Именно ниската цена бе и причината на 5 юни, овощарите от казанлъшко, старозагорско, сливенско и чирпанско да излязат на протест и да затворят АМ "Тракия" на пътен възел Стара Загора.