Голям е спадът на тютюнопроизводителите в Средец, може да кажем, че тютюнопроизводството при нас е на изчезване. Това заяви Светла Димитрова, кмет на населеното място за Фокус.
 
Тази стопанска година тютюн са засели едва 10 души, като за сравнение, през миналата 2015 година, стопаните, избрали да се занимават с отглеждане на тютюн в Средец, са били над 30.
 
Както и в други села, така и в Средец, част от миналогодишната тютюнева продукция все още не е изплатена. По думите на Димитрова някои производители все пак са успели да продадат количеството суровина, но на цена от 4 лв./кг.
 
Друга част от земеделските производители пък са се преориентирали към отглеждане на лаванула, но за нейното отглеждане се изисква поливане с по-голямо количество вода, а в селото от два месеца не е валял дъжд. 
 
Тазгодишната реколта не е добра, обясни кметът на Средец. Производителите решили да засадят нов сорт тютюн, който също, като лавандулата, се нуждае от повече вода, а засушаването от своя страна довело до неговото влошаване. 
 
„Догодина и те ще се откажат от тютюна, а тази страшна безработица при нас ще ни доведе дотам, че и хора може да не останат в селото. Миграцията при нас е много голяма”, категорична е Светла Димитрова.