Продажбата на овчето мляко е голям проблем. От 2-3 години насам пазарът е много труден. Това каза Даниел Димитров, председател на селскостопанска кооперация „Единство“, село Комощица, Монтанско за Агри.БГ.

Добри резултати от пролетниците в Монтанско

Кооперацията се грижи за 250 дойни крави и 450 овце-майки също млечно направление. Продукцията е конвенционална.

„За съжаление от няколко години в България животновъдството е непечеливш сектор. Прекалено ниски са изкупните цени на мляко. Въпреки че членуваме в генофонда във Видин и получаваме допълнителна субсидия затова нещо, крайният резултат понякога се оказва отрицателен“, обясни Димитров.

Кооперацията продава овчето си мляко за 1.05 лв./литър. Цената на кравето мляко е 0.65 лв./литър, като по думите на Димитров, цената не е мръднала от 2 години.

„Продажбата при овчето мляко е голям проблем. От 2-3 години насам пазарът е много труден. Намерихме една мандра във Вършец и от 2 години работим с нея. Цените са прекалено ниски, но все пак ни вземат млякото. Правя съпоставка със ситуацията от преди 3 години, когато търсихме пазар на много места и едва намерихме такъв“, спомня си председателят на кооперацията.


Новите нотифицирани схеми за изграждане на минимандри представляват интерес за Димитров.

„Постоянно коментираме тези теми на съветите ни. Обмисляме такава идея, но първо трябва да намерим къде да продаваме готовата продукция. Не е само да си направим мандра.
Един от вариантите е отварянето на фирмен магазин“, каза фермерът.

И тук обаче се явява проблем.

„Търсене на продукцията има най-вече в градовете. Сами разбирате, че селата и то големите села, са останали с по 800-1000 човека. Там пазарът е ограничен и няма как да се получи. Ако ще се прави магазин, трябва да е в по-големите градове“, категоричен е Даниел Димитров.

Докато се намери вариант и по-печеливша възможност, животновъдството в кооперация „Единство“ ще продължава да изпълнява по-скоро своята социална функция.