Към момента всичко е наред със ситуацията на полето. Очакваме добри резултати от пролетниците, които към момента са в прекрасно състояние. Това каза Даниел Димитров, председател на селскостопанска кооперация „Единство“, село Комощица, Монтанско за Агри.БГ.

Нови възможности за финансиране по ПРСР

Кооперация „Единство“ стопанисва 28 хил. дка земя и отглежда пшеница, ечемик, рапица, люцерна и пролетни култури – овес, слънчоглед и царевица, но в по-малки количества.


Даниел Димитров е председател на кооперацията вече почти 4 години.


„За съжаление тази година рапицата не поникна. Сушата през есента беше страшна, а рапицата е по-капризна култура“, обясни Димитров.


За разлика от това пшеницата и ечемика са дали добри добиви.


„Пшениците и ечемика поникнаха едва месец февруари, но все пак дадоха добри резултати, като добив. За разлизка от есента, пролетта беше малко по-дъждовна и това предполага добър добив от пролетниците. Въпреки сушата, късното поникване на есенниците, те също се представиха добре. Добивът върху пшеницата е 720 кг/дка, а от ечемик около 700 кг/дка“, каза фермерът.


Той е категоричен, че е имало години и с по-високи добиви, но за съответните климатични условия през есента, представеният добив е много добър.