Три заплодени юници от великотърновската ферма Вароша-05 намериха новия си собственик на първия търг с наддаване за елитни говеда, който организаторите от „Фермерско мляко“ проведоха по време на третото издание на Фермер Експо Раковски. Агри.БГ беше медиен партньор на събитието.

Търг на Холщайн и Симентал на Фермер Експо Раковски

Малко повече от година Даниела Иванова е управител на стопанството в село Камен. Тя е ветеринар по образование и с животновъдство се занимава отдавна.

„Фермата разполага с 1200 животни, като 500 от тях са дойни. Свободно отглеждане. Изцяло механизирано хранене. Има собствен фуражен цех. Имаме собствено производство на силаж. Има собствени земи, които обработва специално за производството на силаж,“ споделя управителят.

На търга фермата участва с три животни черношарен Холщайн, тъй като основното й стадо е от тази порода. Юниците са заплодени и бяха продадени за по 3400 лв. всяка. Една от тях заслужено спечели второ място на изложбата за категория „Холщайн“.

Най-красивото животно се отличаваше с продуктивност на майката – 10 034 л на първа лактация и баща с канадски и американски гени. Втората юница беше с показатели на майката – 9782 л на втора лактация и баща с американска кръв. Последното, трето животно бе с продуктивност на майката – 9109 л на втора лактация.

„Общо около 45–50 човека работят в стопанството, като тук включвам и мандрата. Нейното производство е малко по-ограничено. Произвежда само бяло саламурено сирене, като работи 2–3 пъти в годината с по-малки количества мляко. Няма висока реализация, само на място и за собствени нужди,“ обяснява Иванова.

По нейни думи засега фермата няма планове да се разраства, защото бройката е нормална за оборите, с които разполага. 

„Тази година има изградени два нови обора за подрастващи телета, при които положението вече много по-добро. Може да се каже, че са щастливи животни,“ коментира младата дама.

Управителят на фермата определя изкупната цена на млякото като приемлива, имайки предвид ситуацията в България. Тъй като пасищното отглеждане е сведено до минимум, проблемът със сушата тази година не стои на дневен ред. 

„При нас реколтата на фуражната царевица за силаж, която обработваме, за нея беше добро времето. Успяхме да я приберем в доста добра фаза, която е необходима за силажирането. Действително от два месеца не е валяло дъжд и положението с останалите фуражни култури не е цветущо, но за нас годината беше добра,“ заключава Даниела Иванова.