Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) предупреждава, че слабият растеж на селскостопанската продукция и силното търсене на биогорива могат да повишават световните цени на храните през идното десетилетие,предаде Economynews.

Очаква се селскостопанското производство да нараства средно годишно с 1,5 процента до 2022 година спрямо 2,1 процента през предходното десетилетие, посочва ФАО в съвместно проучване с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Високите цени на храните са стимул за увеличаване на производството и трябва да направим всичко възможно да гарантираме, че бедните фермери ще имат полза от тях, посочи генералният секретар на ФАО Жозе Гразиану да Силва.

Липсата на нова земеделска земя, повишаващите се разходи и нарастващият натиск за опазване на околната среда са главните фактори, които ограничават растежа, се отбелязва в доклада. ФАО допълва, че очаква предлагането на селскостопански суровини да съответства на световното търсене въпреки тези ограничения за растежа на производството.

Прогнозите са, че цените ще останат над средното историческо равнище в средносрочен план и за растителните, и за животинските продукти заради по-бавния темп на нарастване на производството и по-силното търсене на храни и биогорива, посочва организацията. Недостатъчното производство, нестабилността на цените и нарушаването на търговията остават заплаха за световната продоволствена сигурност, се допълва в документа. Повсеместната суша, като сушата от 2012 година, и ниските продоволствени запаси могат да повишат световните цени с 15 до 40 процента, се предупреждава в доклада.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!