При проверка на къща за гости в гоцеделчевското село Марчево служителите на Държавен фонд „Земеделие“ се озовали заключени вътре, съобщава Struma.bg.

Три пъти: Уволняват и връщат служител на ДФЗ заради скандалните къщи за гости

Оказало се, че ключа е врътнал Валентин Четрафилов, който над 20 минути е отказвал да отвори. Пред вратата останала само директорът на областната служба в Благоевград Светла Сотирова, на която й се е наложило надълго и нашироко да убеждава бизнесмена, че няма право да й отказва достъп до къща, строена с държавни пари.

Постройката е една от атракциите край село Гърмен, тъй като представлява обърната надолу къща. Нейният собственик Четрафилов притежава и други хотели и къщи за гости в региона, припомнят от Dunavmost.com.

Проверката на тази и още 287 къщи за гости е разпоредена от министъра на земеделието Десислава Танева. След като държавните чиновници започнаха да ги наобикалят, рязко са се увеличили нощувките и платените туристически такси, отчитат от община Гърмен.

Кметът на Гърмен: „Имаме може би няколко такива, които не се използват по предназначение, но това нека органите да си го проверят.“

От неделя на прицел са туристически обекти, изградени с европейско финансиране в селата Огняново и Марчево. Оказва се, че за последните няколко години само на територията на община Гърмен са изградени над 50 къщи за гости.

Следващата цел на проверяващите е село Лещен. Там са и петте къщи за гости, построени от семейството на бивш депутат от района, който напусна парламента заради друг скандал, припомнят от БНР.