Дългогодишният ръководен кадър на Държавен фонд „Земеделие“ Янаки Червеняков е бил уволняван и възстановяван на работа цели три пъти. Това съобщи за bTV новият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ - Калоян Костадинов. 

Проверки: Има ли още частни вили сред 288 къщи за гости?


За пръв път Червеняков е бил уволнен през 2014 г. от Фонда, като тогава мотивите за отстраняването не са ясни. Само 2 години по-късно следва второ отстраняване. 


През 2016 г. Янаки Червеняков е началник-сектор в дирекция "Договориране по прилагане на мерки по Програмата за развитие на селските райони" в ДФЗ, когато разследване на "Биволъ" разкри, че той демонстрира благосъстояние, което не отговаря на доходите му, пише Капитал. Заедно с това се оказа, че неговата тъща е спечелила два европроекта, одобрени от ДФЗ, като единият е за къща за гости в село Попина лъка, община Сандански, която не се ползва по предназначение, а като лична резиденция. Всичко това наложи уволнение на Червеняков.


През 2017 г. Червеняков е отново върнат на работа, а през 2018 г. излиза в болничен. 


Преди 2 седмици той е отново уволнен от министъра на земеделието заради уронване престижа на администрацията с това, че тъща му си живее в луксозна къща, построена с европари.


Изненадваща проверка на ДФЗ показа, че къща за гости в село Лиляново, Сандански, отново собственост на тъща му и изградена с европари, не се полза по предназначение. Къщата се оказа заключена. Сайт за резервации обаче твърди, че тя би трябвало да е препълнена с гости, пише OFFnews.


Проверките в къщите за гости ще продължат до 30 юни, като обхващат общо 280 обекта.