Растеж в търговията с фалшиви пестициди отчита Европол. Европейската полицейска служба е идентифицирала заплахата от нарастващата организираната престъпност в тази област. Тя е създадена от изключително малкия риск и високата печалба, комбинирана с липсата на хармонизация в закона и реализацията.


Употребата на нелегалните пестициди е констатирана на Стария континент, а Североизточна Европа е била специално ударена от криминалните мрежи. Фалшивите пестициди заплашват здравето на фермерите и потребителите, поставят в опасност естествената среда. Има риск те да могат да бъдат използвани като елемент за производството на самоделни експлозиви.


Търговията с нелегалните и фалшиви пестициди е подготвена от изключително сложни криминални мрежи. Престъпниците експлоатират юридически компании, за да прикрият дейността им.


Европол и националните експерти са изготвили серия препоръки за пресичане на престъпното разпространение на фалшивите химикали, някои от които са :

- Разработване на цялостна картина на съществуващата правна рамка, регулираща търговията с пестициди в ЕС и на степента, до която тази незаконна търговия се отнася за големи организирани престъпни групи

- Трансграничните разследвания, включително контролирани доставки на пестициди и финансови разследвания най-вече  по време на вноса през сезона на активна търговия януари / февруари и възможност за идентификация на високи цели за създаване на стойност чрез анализ на веригата за доставки на равнище ЕС (напр. кой изпълнява ключова роля в производство, износ / внос, логистика и търговия на едро).

- Приемане на всеобхватно решение за справяне с широк спектър от заплахи за здравето и околната среда, свързани с нелегалната пестициди чрез засилено сътрудничество на правоприлагащите органи, други правителствени агенции, по-специално пестициди регулаторни органи, както и партньори от частния сектор (напр. фирми, с възможност за анализ на подозрителни химикали, както и съхраняване и унищожаване на опасни материали)

- Изследване върху подобряване на проследяването на опасни материали, използвани при незаконното производство на пестициди.