Eдна от основните тенденции на производителите на боровинки в момента е завръщането към традиционните сортове, които, за разлика от новите, по-добре се развиват при климатичните условия в Европа. Това е мнението на специалисти от компанията Superborówka (Полша), пише EastFruit.

Защо родните пресни плодове и зеленчуци не могат да се класират зад граница?

От компанията отбелязват, че пазарът на горски плодове се развива както в Централна, така и в Източна Европа. Днес това е доходоносен бизнес и ще остане такъв през следващите няколко години.

Superborówka е на пазара на горски плодове от 6 години. Произвежда качествен разсадъчен материал. Компанията се е концентрирала върху отглеждането на 16 традиционни сорта боровинки, които са идеални за климатичните условия в Централна Европа.

Наблюденията й сочат, че Полша и съседните страни се нуждаят от добре подбран разсадъчен материал. Споделя, че най-важното при боровинката е търпението. Оказва се, че много фермери, желаещи да спечелят бързо пари, губят търпение.

Не бива да се бърза. Преди всичко е необходимо всичко да бъде подготвено добре, за да се развие успешно бизнесът, подчертават от Superborówka. Компанията е оптимистична относно бизнеса си в бъдеще. Тя отбелязва, че в Полша съществува държавна подкрепа за фермерите, особено тези, които стартират своя бизнес.