Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) потвърди своето намерение да увеличи финансирането за климата до 50% от всичките си заеми.

AgriАнализ: Защо вече никой не се интересува от бъдещата ОСП?

Това тяхно решение „ще позволи да се отключат 1 трилион евро в подкрепа на инвестиции в климатични проекти до 2030 г.“, заяви председателят на ЕИБ Вернер Хойер, по време на съвместно заседание на Европейската комисия (ЕК) по бюджет и икономически въпроси в Европейския парламент (ЕП).

Президентът на ЕИБ припомни новата политика на банката за отпускане на заеми в енергийния сектор, която ще накара ЕИБ да „спре да финансира традиционните изкопаеми горива“. Банката иска да се съсредоточи изцяло върху енергийната ефективност, възобновяемата енергия и други иновативни проекти, допринасящи за поддържане на глобалното затопляне под 2°C.

Матюс: Селското стопанство в европейската Зелена сделка

Хойер потвърди, че ЕИБ ще допринесе за новата европейска „Зелена сделка“ и за Фонда за справедлив преход

В отговор на въпроси на членовете на ЕП, той коментира, че ЕИБ ще продължи да бъде „климатична банка, но също така и банка за иновации, малки и средни предприятия и сближаване“, каза той.

В допълнение, Хойер се надява, че ще бъде постигнато добро споразумение относно многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за 2021-2027 г.