Европарламентът одобри предложенията на Европейската комисия (ЕК) да ограничи субсидиите за фермерите, съобщи EUobserver.

 

Промените са във връзка с реформата на общата селскостопанска политика.Членовете на комисията по земеделие на Европейския парламент одобриха обвързването на субсидиите с екологични цели, като поставиха условието това да не доведе до увеличаване на бюрокрацията за фермерите.

Евродепутатите призоваха и за по-справедливо разпределение на земеделските помощи след 2013 г. Целта е да се стопят огромните разлики в плащанията за фермерите от старите и новите държави членки. В момента преките земеделски субсидии варират в широки граници – от над 500 евро за хектар в Гърция до по-малко от 100 евро в Латвия, припомня изданието.

Депутатите обаче не подкрепиха идеята за допълнителни плащания за фермерите, които прилагат устойчивото управление на природните ресурси.

Очаква се Европарламентът да гласува приетите решения на пленарната сесия през юни.

През ноември миналата година EK обяви план за промени в общата селскостопанска политика, който включваше налагане на ограничения върху парите, отпускани на най-големите ферми.

Идеята за ограничаване размера на директните субсидии бе отхвърлена от европейските министри на земеделието през март тази година, а в началото на май Франция обяви, че ще блокира всеки опит за съкращаване на земеделските субсидии