Европейският съюз забрани вчера вноса на повечето цитрусови плодове от Южна Африка, заради открити гъбични зарази при стотици пратки за всички страни членки на ЕС.

Производители на цитрусови плодове от южните части на Европа ( Гърция, Италия, Испания ), заявиха в официално обръщение към Европейската комисия, че има сериозен риск от внасяне в Европа на заразата от Африка с "гъбично черно петно", което може да се отрази пагубно за аграрната икономика в този подотрасъл.

 

Забраната ще се прилага за всички южноафрикански цитрусови пратки от региони, където заболяването е налице, което всъщност обхваща по-голямата част от продукцията, внасяна в Европа, съобщава агенция Ройтерс.

 

Представители на ЕС предупредиха , че ограниченията могат да бъдат продължени и през следващата година, ако текущо проучване на  безопасността на храните от агенцията EFSA установи, че болестта може да се разпространи в Европа и да зарази около 500 хиляди хектара с цитрусови горички.

 

Наложеният от ЕК комисия запор на внос от Южна Африка възлиза на приблизително 600 000 тона - предимно портокали , лимони, зелени лимони и мандарини - на стойност около 1 млрд. евро ( $ 1.300 милиарда ) .

 

Южна Африка доставя около една трета от общия внос на цитрусови плодове на ЕС и е основният източник на портокали за сок  във Великобритания , Германия и Франция.

 

Забраната идва в деликатен момент , защото Европейският съюз се стреми към подкрепа на Южна Африка , за да отключи застоя в търговските споразумения с държавите от Субсахарска Африка.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!