Предварителните доклади за 2018 г. на Международната организация на лозата и виното са готови, пише изданието propozitsiya.com, позовавайки се на информация от организацията.

Очи в очи – така се изкупуваше гроздето тази година


Съгласно данните производството на вино в света през ще нарасне с 13%, сравнено с година по-рано – от 248 до 279 хил. хектолитра. Този ръст се дължи преди всичко на резултатите от миналата година. Тогава в Европа имаше катастрофално слаба реколта от грозде. Изключение направи само Португалия.

Тази година в Италия и Франция производството на вино се върна към средните показатели, а в Германия и Испания дори над средното. Австрия, Румъния и Грузия постигнаха феноменални показатели – ръст от 1,5 пъти за 2 години.

В Унгария въобще производството на вино се очаква да бъде с 1/3 повече, сравнено с година по-рано.

В същото време винопроизводителите в редица европейски страни, в частност Германия, Франция и Португалия, отбелязват, че виното се отличава с рядко високо качество.

В Португалия и Гърция се очаква производството на вино съществено да намалее, сравнено с година по-рано. В Русия то също ще отбележи спад – с над 1,5 пъти, сравнено с предходната година.