Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоуган се ангажира да се положат усилия в подкрепа на цените на свинското месо в следствие на забраната на Русия за внос на земеделска продукция от Евросъюза, съобщи Agri.eu.
 
Според Хоуган най-ефективният инструмент за това е в подкрепа на частно складиране на запасите от свинско месо и продукти от свинско месо. Тази мярка ще премахне значителен обем продукция от пазара и ще доведе до стабилизиране на финансовото положение на земеделските производители. Ще се даде възможност на пазара да се стимулира чрез крехко възстановяване на цените", каза еврокомисарят.
 
Русия въведе забрана за внос на свинско от Европейския съюз (ЕС) в началото на 2014 г. заради опасенията от африканска чума по свинете в няколко държави в Източна Европа. По-късно Москва потвърди забраната за месо и месни продукти от ЕС заради наложеното ембарго в отговор на западните санкции срещу страната. През 2013 г. износът на свинско месо от ЕС за Русия достига приблизително 1 млрд. евро.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!