Революцията в прибирането на реколтата е факт, благодарение на изцяло новата, променяща правилата в земеделието, серия комбайни IDEAL от Massey Ferguson. 

Машината, която променя правилата в земеделието вече е в България


Комбайнът IDEAL, който стана големият победител на престижния приз „Машина на годината“ 2017 на Агритехника, беше представен за първи път в България тази година, по време на изложението БАТА АГРО.

Само няколко месеца по-късно високопроизводителната машина вече е на терен, готова да зададе нови стандарти за качество, прецизност и бързина.

 
„Това е първата демонстрация на комбайни MF IDEAL в България. Тя съвпада с нашата демонстрационна кампания Varex Field Days 2019, която води началото си от 2013 г. Целта на тази кампания е да покаже машините, които Варекс представи на българските фермери, на изложението БАТА АГРО в работни условия, на полето. 


Положителното тази година и това, заради което ние сме много горди е, че можем да покажем за първи път в България, в работни условия, най-новият продукт и най-награждаваният такъв на корпорация AGCO, зърнокомбайните IDEAL“, каза за Трактор.БГ Иван Масларов, управител на Варекс.


Полевата демонстрация се проведе в землището на селата Иваново и Славяново, в района на Харманли, в стопанството на Георги Георгиев от фирма ЕТ Гален, който обработва 30 хил. дка земя. По време на полевия ден, земеделските производители от региона имаха възможност да се убедят в ефективността на комбайните Massey Ferguson IDEAL, които се предлагат в три модела, разработени изцяло, за да покрият техните изисквания.


„Това, което е специфично за машините IDEAL е, че 7-ма серия е с един ротор, а 8-ма и 9-та серия са с по два ротора, които са най-дългите на пазара – 4,85 м. Бункерът на 9-та серия е 17 100 литра, също е най-големият на пазара, който в момента се предлага в света. Скоростта на разтоварване е 210 л/сек, което позволява машината да разтовари напълно за по-малко от 80 секунди“, добави от своя страна Ивайло Божинов, продуктов експерт във Варекс.


Тези 80 секунди спестяват на земеделския производител много време, като увеличават производителността и ефективността на машината на полето.


Неслучайно комбайните от тази серия са най-модерните на пазара към момента. За новите машини, Massey Ferguson специално разработи новата система Ideal Harvest. Тя позволява визуализация на натоварването на вършачната и почистваща система в реално време, посредством 36 акустични сензора, разположени в различни възлови точки на машината. 


Преди представянето на премиерния модел в България, фирма Варекс премина специално обучение на най-високо „платинено“ ниво по стандартите на производителя, корпорация AGCO.


„Фирма Варекс реши да се включи в платинен мастър клас - най-високата степен на обучение на екипа на компанията. Процесът стартира още през януари 2019 г. и преди дни завършихме нашето вътрешно обучение и на дилърите ни от Европа за комбайните IDEAL, отново в България. След обучението мога да кажа, че техните специалисти са напълно готови да продават машините, да ги сервизират, както и да обучават фермерите как да ги използват. Преминаването на мастър класа от най-високо ниво изключва всякакви компромиси, свързани с въвеждането на комбайните IDEAL в експлоатация. 


Сърдечно благодаря и на домакина на полето, и на фирма Варекс, които са един от най-важните ни партньори. Освен това тази година празнуваме нашето 5-годишно партньорство с Варекс. Вярвам, че и в бъдеще работата ни ще продължи все така успешно“, разясни Алберто Кар, продуктов специалист в корпорация AGCO.


По време на полевия тест фермерите имаха възможност сами да изпробват поведението на комбайните на терен. Най-младият участник в тест драйва беше Димитър Петков, който е само на 5 годинки. Той сподели, че именно Massey Ferguson е една от най-любимите му марки.


„Отзивите от нашите клиенти, които ни посетиха са наистина много добри. Неслучайно имаме доста голяма опашка от желаещи, които да управляват двете машини, които са тук. 


По това, което виждаме днес, нямаме никакво съмнение, че това ще е един бестселър на българския пазар. Това е нещо, което е очаквано, тъй като миналата година такива програми са провеждани в няколко западноевропейски държави. А продажбите тази година са достатъчен атестат за много доброто представяне на машините по време на демонстрации“, категоричен е Иван Масларов.


В района на Иваново не е падал дъжд със стопанско значение от началото на месец април. Този факт допринесе за трудните условия на работа, с които комбайните IDEAL се справиха безкомпромисно.


„Мога да споделя, че комбайните се държат много добре. Много високопроизводителни машини. Това, което търсихме, това намираме в тях. Изключително надеждни машини и високопроизводителни, същевременно с минимални загуби. 


Всяка машина си има своите преимущества спрямо другата, но тук са съчетани няколко важни качества – скорост на прибиране, бързина. Последните години климатът ни поднесе много промени. Ако преди 15 години жътвата почваше на 1 юли и приключваше около 15 август, и това се считаше за напълно нормално, сега ние искаме да почнем на 1 юли и да приключим на 15 юли. Тоест да си свършим работата за 10-15 дни, с минимални загуби, защото времето ни поднася много изненади“, каза домакинът на събитието, земеделският производител Георги Георгиев.


И точно тук на помощ идват високоефективните комбайни Massey Ferguson IDEAL, които при максимална скорост и при добив от 700-800 кг/дка, а защо не и 1 тон/дка, постигат забележителни резултати при минимални загуби от порядъка на 0,5 до 1%.


„С партньорите си от Варекс работим колегиално, доволен съм от обслужването. Все пак тежките машини имат и тежко обслужване. Не е въпросът дали се е счупила машината. Въпросът е колегите, когато трябва да реагират, защото в земеделие машините се чупят или в събота, или в неделя, или в петък вечерта. Трябва да се реагира мигновено, защото работата, която може да се свърши в събота и в неделя, не може да се свърши в понеделник, повярвайте ми“, добави Георгиев.


На полевия ден бяха представени и другите машини от портфолиото на фирма Варекс – тракторите Massey Ferguson, Challenger, както и прикачен инвентар на португалския производител Galucho и немския производител Lemken.

 

Допълнителна информация за всички машини от портфолиото на фирма Варекс може да получите на телефон 02 /930 99 70 или в интернет на адрес www.varex.bg