Малко преди сезона на активната жътва правилата в земеделието се променят напълно. Комбайнът IDEAL, който стана големият победител на престижния приз „Машина на годината“ 2017 на Агритехника, вече е в България, за да зададе нови стандарти за качество, прецизност и бързина. 


Еволюционният комбайн беше представен за първи път у нас от официалния вносител на бранда за България – фирма Варекс, в рамките на изложението БАТА АГРО 2019. 


„Този комбайн е революционен в много отношения. В разработката на инвестицията на корпорацията, която е най-голямата единична инвестиция на стойност 650 млн. евро през последните 5-6 години, има 8 патентовани иновации, т.е една революционно нова технология. Това, което можем да кажем е, че комбайните по принцип, за разлика от останалите селскостопански машини представляват нещо много по-различно. Те са като своеобразни фабрики на полето. Защото през тях преминава определена маса, която влиза под една форма и излиза под друга форма. Така че те са сложни машини по своята същност“, каза за Трактор.БГ Филип Лазаров, търговски директор на Варекс.


Машината разполага с най-големия бункер от всички комбайни, предлагани до момента на Стария континент. Massey Ferguson IDEAL не признава компромиси, затова машината разтоварва зърното с най-високата скорост в Европа и има най-голямата площ на вършитба.


„Конкретно проектът IDEAL е връщане към най-високопроизводителната концепция – роторните комбайни. Тя бележи своята люлка в САЩ, където високата производителност винаги е била най-същественият фактор. Конкретно тези комбайни 7-ма, 8-ма и 9-та серия са с производителност от порядъка на 700-800-900, а защо не и рекордните 1000 дка жътва на ден, в зависимост от условията. 7-ма серия е с единичен, а 8-ма и 9-та серия са с два ротора, които са най-дългите в индустрията, с дължина 4,85 м. За сметка на това работят при по-ниски обороти и съответно са много щадящи масата, която преминава през тях, с изключително високо качество на отсяване на материала. Също така икономия на разхода, от порядъка на 10-15% спрямо основните конкуренти на машината“, добави експертът.

 


Черното бижу на бранда Massey Ferguson е подходящо за крупни земеделски стопанства, които са около 20 хил.дка и нагоре. Друго голямо предимство на машината е, че тя може да работи както в равни терени, но и под наклон. 
Преди представянето на премиерния за България модел, фирма Варекс премина специално обучение на най-високо ниво. Новината беше анонсирана при посещението на Тиери Лот, вицепрезидент в AGCO и изпълнителен директор на Massey Ferguson и Франческо Куаранта, вицепрезидент – Продажби, маркетинг и управление на продуктите Massey Ferguson в търговския център на Варекс през април. Освен това световният производител избра да направи вътрешното обучение за цяла Европа на корпорация AGCO за този тип продукти именно в България. 


Филип Лазаров: Варекс тази година реши да участва в Massey Ferguson платинен мастър клас, което е най-високата степен на обучение на екипа ни – както теоретично по продукта, така и на практика, свързано със сервизната поддръжка и оперирането с него на полето. Една много амбициозна програма, която обаче има за цел да изключи всякакви компромиси, свързани с въвеждането на комбайните IDEAL на пазара в България. Нещо, което нашите клиенти заслужават на 100%.


Наред с комбайните бе представено и пълното портфолио с трактори от бранда Massey Ferguson. Най-голямо впечатление на фермерите обаче направи новата 77-ма серия – трактори от ново поколение, разделени в 4 основни серии.


„Зад мен е най-продаваният модел от Massey Ferguson в България. Той е представител на 7-ма серия. 7726 S е 6-цилиндров трактор, с мощност 260 к.с, като при определени условия може да достигне и до 280 к.с. Двигателят е 7,4 литров.
Има много добри показатели, много добра теглителна способност, при различните обработки показва много добри резултати. Освен това и ценово стои доста привлекателно на пазара като съотношението цена към к.с е много добро“, обясни Явор Хранов, продуктов специалист на марката Massey Ferguson във Варекс.


Моделът 7726 S е с изцяло нов дизайн, готов да угоди на желанието на нашите клиенти да са винаги в крак с новите тенденции. 


Явор Хранов: Този трактор е подходящ за стопанства, които са от 5 хил. дка нагоре и за които това ще е основният трактор. За стопанства, например, от 10 хил. дка нагоре може да си позволят да имат и 2 такива трактора. Това е машина, която много добре работи с 6-корпусен плуг, с 5-6-метрова дискова брана, също така с култиватор било то чизел или за по-плитки обработки. Така че неговата мултифункционалност допринася за това той да е най-продаваната машина от този сегмент. 

 


Тази година фирма Варекс и Massey Ferguson празнуват своето 5-годишно успешно партньорство. В тази връзка те са предвидили специални условия за своите настоящи и бъдещи клиенти, които важат до края на месец юни.


„В рамките на БАТА АГРО тази година сме с промоции под знака на петицата. Това представлява един пакет от условия, свързани с лизингово финансиране за 5 години, при промоционални лихвени нива. Също така опционално предоставяме удължената гаранция Massey Ferguson Care, която е също за период от 5 години, при условията на сервизен договор. Имаме много атрактивни предложения за всички, които биха проявили интерес от продуктите на Massey Ferguson и останалите машини от нашата гама“, допълни Филип Лазаров.


Друга новост на щанда на Варекс, по време на БАТА АГРО, бяха пръскачките Grim, които компанията анонсира за първи път тази година.

 


„В момента зад мен виждате модела Grim 9 Maxi, който се характеризира с това, че е с просвет 1700 мм, капацитет на бункера 3500 литра, съответно крилете са 30 метра, също така предлагаме различни серии. Серия 7, която може да бъде с механично или с хидростатична трансмисия. И различен по вид просвети от 650 мм до 2450 мм за култури като тютюн, царевица, слънчоглед, рапица“, обясни Ивайло Божинов, продуктов експерт във Варекс.


Grim са иноватори в производството на земеделска техника за пръскане. Те предлагат голяма продуктова гама от машини за различни стопанства и култури. 


Ивайло Божинов: Grim е много съпоставим като цена и качество, спрямо другите, които се предлагат като цена и качество на българския фермер. Високопроизводителни, с висока скорост на работа. Капацитети, които се търсят, като капацитет на бункера, размах на крилете, различен вид гуми, различен тип оборудване в кабината, с автоматично навигиране, секционно изключване, контрол на изпръскването от всяка дюза автоматично. Много са опциите, които биха могли да бъдат в полза на клиентите – бъдещите клиенти на Grim. 

 

Допълнителна информация за всички машини от портфолиото на фирма Варекс може да получите на телефон 02 /930 99 70 или в интернет на адрес www.varex.bg