Германският земеделски министър Юлия Кльокнер призова за по-нататъшно развитие на хуманното отношение към животните в селското стопанство. 

ЕК дава нови насоки за стратегическия план

“Цяла една индустрия стои зад приемане на хуманното отношение в животновъдството”, заяви Кльокнер при откриването на животновъдното изложение Eurotier в германския град Хановер. 

Кльокнер не подмина темата и за субсидирането на сектора. Според аграрния министър месото, произведено в животновъдни ферми и целият цикъл до търговската мрежа също трябва да се подпомага. 

Планираният от нея държавен етикет за хуманно отношение към животните трябва да даде възможност на потребителите да вземат решение за по-добри практики в животновъдните стопанства, каза Кльокнер. Очевидно трябва да се говори за разходи и финансиране, в противен случай цял един сектор може да претърпи сериозен спад в Германия.

“Ще се съгласите, че няма как да се възползваме от хуманното отношение към животните, ако вече нямаме животновъдни ферми и хора, които да се занимават с този сектор“, каза още Кльокнер.

Животновъдството в Германия и Европа ще продължи да изглежда по различен начин, отколкото в много други региони на света, заяви президентът на DLG Хубертус Паетоу. 

По-високите изисквания към хуманното отношение към животните и устойчивостта изискват нови технически концепции. 

"Именно поради тези изисквания обществото ще поддържа този сектор на крака", каза Паетоу. Но трябва да имаме и предвид световната конкуренция, добави президентът на DLG.

За първи път Eurotier се провежда единствено онлайн. От 9 до 12 февруари над 1400 изложители ще бъдат на разположение на дигиталната бизнес платформа, за да представят информация за своите продукти и услуги, лице в лице и в реално време. 
Дигиталната програма на „EuroTier/EnergyDecentral digital“ предлага и повече от 300 специализирани събития, конференции и международни индустриални срещи с водещи лектори, в комбинация с дискусионни панели.