Еуралис семена за първи път показа край Кнежа нови сортове соя, които ще влязат в търговската листа на компанията от 2015 година.  
 
Нашата соя е сортова и не е ГМО. Фирмата ни инвестира от 13 до 15 % от годишния си оборот в биотехнологични изследвания, за да може фермерите – българските, а и в цяла Европа да получат най-доброто качество и то да е гарантирано, каза Яна Николова, Маркетинг специалист Еуралис семена.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 

 
 
Три сорта соя бяха показани край Кнежа в оптини полета на земеделските производители Борислав и Милена Горанови : Ментор, Изидор и Гладиатор:
 
Ментор е най-ранният в групата, 128 дни вегетация – от поникване до техническа зрялост. По сортово описание достига до 75 см височина, обясни Ивайло Георгиев, Търговски представител Еуралис семена
 
Сортът Ментор от група 00 (ФАО 280-350) е устойчив на най-разпространените по соята болести -  ризоктония и склеротиния. Вторият сорт соя, който е все още на изпитване – Гладиатор – е в средно ранната група 0 с ФАО 350 - 400. Със стабилно стебло, не поляга, толерантен е на познатите болести. Типичното за него е малко по-дългият вегетационен период – 132 дни вегетационен период.
 
Потенциалите за добив на соя от сортовете Ментор и Гладиатор са до 490 кг/дка. 
 
Най-късният сорт соя на Еуралис е Изидор, който е и най-високодобивният сорт с до 520 кг/дка.  Той принадлежи към група I – ФАО 400-550. 
 
Еуралис семена е има най-богатия асортимент на сортови семена соя в Европа, които не са ГМО. Компанията предлага семена от всички сегменти на ранозрелост от 000 група до група II. 
 
Сред предимствата за отглеждане на соя са отличната интеграция в зърнопроизводителни стопанства, ниските нива на използване на пестициди и липсата на нужда от азотно торене след инокулация с Азотфиксираща бактерия. Соята има и по-умерени изисквания към вода в стравнение с царевицата.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!