Стратегията за зелено бъдеще на Китай включва трикратно увеличаване на капацитета за производството на етанол за период от близо година, пише Oilprice, цитиран от Инвестор.БГ.
 
Китай планира изграждането на нови инсталации за производството на етанол с общ капацитет от 6,6 млн. тона. За сравнение данните говорят за едва 2,8 млн. тона през 2017 г. Според един от големите китайски производители на етанол сегашният капацитет на страната вече е достигнал 3,38 млн. тона.
 
Увеличаването на производството се дължи главно на изявлението на китайското правителство миналата година, че Пекин ще изисква доставките на бензин в страната да бъдат заменени постепенно с етанол до 2020 г. За целта ще са нужни близо 15 млн. тона етанол годишно.
 
Етанолът в Китай се произвежда от царевица, пшеница, ориз и сорго. Първенството обаче държи тропическият храст маниока, който се отглежда най-вече в Африка и Южна Америка и е основен хранителен продукт в развиващите се страни.
 
Вече не малко международни производители на биогорива проявяват интерес към китайския пазар. Те вярват, че азиатската страна едва ли ще може да покрие производството на етанол само с местни ресурси.
 
Обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай закономерно рефлектират и върху производството на етанол. След като китайският президент наложи мито върху вноса на американски етанол, Малайзия се наложи като един от основните доставчици. Съвсем логично нейната продукция е освободена от мита и данъци.