Новите технологии за дестилиране на различни видове етерични масла бяха представени пред посланика на САЩ у нас Ерик Рубин по време на посещението му в най-голямата дестилерия в Добруджа - „Есетере България“. 
Изпълнихме и надскочихме целите си. Това каза за Фермер.БГ Пламен Николов, генерален директор на дестилерията. 
 
 
„Много сме доволни от развитието на изминалите години. След като се появихме тук, в този район на България – Североизток, той все по-окончателно и усилено се наложи като важното място в България за производство на етерични масла“, каза Николов. 
 
Той посочи, че компанията вярва в бъдещето на този бранш и доказва това с постоянното разширяване на производствените мощности. 
 
„Започнахме 2016-а с капацитет около 60 - 70 куб. м дестилационни мощности и мислехме, че ще бъдем активни само по време на лавандуловия сезон, който е през юли. Оказа се, че в момента работим 12 месеца, по 24 часа“, обърна внимание Николов. 
 
С увеличението капацитетът на предприятието ще бъде над 210 куб. м, което е общия обем на дестилационните апарати, посочи Николов. 
Предприятието е най-крупната американска инвестиция в региона и до момента в него са вложени 12 млн. лв.  
„Тя е показателна и искам да добавя, че тук на територията на дестилерията няма нито винтче или болтче, което да е дошло извън България. Т.е. цялата ни инсталация е българска, технологията е българска, екипът е български“, отбеляза генералния директор на дестилерията.  
 
 
Николов посочи, че в момента в предприятието работят 96 човека, като в активния сезон в работата се включват още 100 души. 
 
„Добавихме много масла към портфолиото, защото просто го можем – внасяме суровина от екзотични места“, отбеляза той. 
 
Естествено лавандулата е основната суровина, която се дестилира в „Есетере България“, но освен нея машините извличат малко и от маточина, чубрица – те се купуват от местни фермери. От вносните суровини в дестилерията се изваряват три сорта тамян, който се доставя от Сомалия, Етиопия, Судан. 
 
„Освен това внасяме смирна от Етиопия. Най-вероятно ще внасяме един особен сорт кора от бреза от Северна Америка. Правим експерименти със сандалово дърво от Хавай“, допълни ръководителят на дестилерията. 
 
 
Пламен Николов разкри и какъв е краткосрочния план: „Ще затворим кръга на дестилационните умения. Почти няма да има какво да се направи. Ще добавим една розоварна, естествено в Розовата долина, не далеко от Казанлък. Тя ще бъде по-малка като капацитет. Но розовото масло е толкова деликатно, че няма нужда от повече и искаме една екстракционна единица да добавим към нашата техника. Тук ще екстрахираме една киселина от отпадъка ни от тамян“. 
 
В новата дестилерия са вложени 4,2 млн. лв. Очаква се производствените мощности да влязат в действие през юни, за да приемат новата реколта от лавандула. 
„Това е едно от най-впечатляващите съоръжения, които някога към виждал. Най-важното е, че тази фабрика дава възможност за много добри работни места и добър доход за семействата от региона“, заяви посланик Ерик Рубин. Той подчерта, че между България и САЩ има успешни партньорства, които се реализират в Добрич. Н.Пр. Ерик Рубин посочи като такива редица дистрибутори на земеделска техника, които развиват добър бизнес в региона на Добруджа. 
 
Социалната ангажираност на „Есетере България“ е важна и е мисия за компанията. 
 
„Активни сме в тази насока и се опитваме да сме фактор. Опитваме се да повлияем общността около нас, в непосредствена близост, община Добрич, района. Да подпомагаме нестабилни или слаби места, това най-често са деца, сираци, възрастни хора. Имаме активна социална политика, която е насочена към устойчиви проекти. С удоволствие екипът на „Есетере България“  участва спонтанно в някои акции, но идеята ни е, захващайки се с един  център за настаняване от семеен тип, да бъдем дългогодишен партньор, да реновираме базата им, да им помогнем да си набавят специалисти, които да работят с децата. Т.е. активни сме в тази насока. До момента сме се включили с 350 000 лв. за последните три години“, обърна внимание Пламен Николов.
 
Планира се през тази година да бъдат вложени още 150 000 лв. Значителна част от тези пари ще отидат в четирите центъра за настаняване от семеен тип в Добрич и още няколко по-малки обекта, обясни Николов. 
 
 
Иначе равносметката за миналата и очакванията от настоящата година Пламен Николов определи така: 
 
„2018-а – от гледан точка на лавандулата – развълнувана, несигурна година по няколко причини – първо метеорологични, второ – спекулативни, трето – леко нервни, защото се очаква да влязат едно голямо количество лавандулови насаждения в маслодайна възраст. И идваме вече в 2019-а, където според нас пазарът ще се успокои. Надяваме се с наше активно участие да можем да напомним на фермерите, че въпреки това са производители, които участват в икономическия живот на държавата и е хубаво, и за тях, и за нас, и за всички, да спазват една финансово-счетоводна логика. Т.е. цената да не бъде формирана въз основа на фазата на луната в съответния месец, а да бъде формирана въз основа на себестойност“. 
 
За повече информация, посетете сайта на компанията http://esseterre.bg