Европейският съюз (ЕС) е основен вносител на соя от САЩ. Количествата доставена соя са нараснали с 121% за първите 42 седмици от пазарната година, от юли 2018 до средата на април 2019 г. Това сочат данни, публикувани от Европейската комисия (ЕК).
 
 
САЩ е най-големият доставчик на соя за ЕС, с дял от над 72% от целия внос - в сравнение с близо 36% за същия период на миналата година. Това поставя страната много преди Бразилия (21%), която е вторият основен доставчик в ЕС, следвана от Украйна (2,3%), Канада (1,8%) и Парагвай (0,7%).
 
[news]
Внасяната в ЕС соя от САЩ представлява 22% от целия американски износ на културата. Всяка година Съюзът внася около 14 млн. соя като източник на протеини за хранене на животни, както и за производство на мляко. 
 
Увеличаването на търговията на селскостопански продукти беше заложено в съвместна декларация, подписана на 25 юли 2018 г. от Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп. През януари 2019 г. ЕК одобри включването на американската соя в списъка с допустими продукти за производство на биогорива в Европа, което допълнително увеличи пазарните възможности.