Спешна помощ от няколкостотин милиона евро може да получат ирландските земеделски стопани от бюджета на ЕС, в случай че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение. 
 
 
Помощта ще бъде задействана при срив в цените на говеждото месо и млечните продукти. Такава помощ  може да бъде предоставена и на други държави и други селскостопански сектори, ако бъдат засегнати от ситуацията на Brexit, съобщи ОДЗ-Кюстендил. Подпомогнати могат да бъдат също и холандския цветарски сектор и секторите на млякото и свинското месо в Дания. 
 
Комисията е заявила готовност да проучи прагматични и ефективни решения за подкрепа за държавите членки, които ще бъдат най-засегнати от нерегламентирано оттегляне на Обединеното кралство от ЕС. 
 
[news]
През ноември 2018 г. Комисията е представила възможни мерки за подкрепа на Ирландия в случай на Brexit без сделка, ангажирайки се с намиране на решения на специфичните проблеми, пред които е изправен бизнесът. Техническа и финансова помощ от ЕС може да бъде предоставена и по отношение на  някои контролни дейности (обучение на митническите служители по програмата „Митници 2020“, обучение в областта на санитарния и фитосанитарния контрол). 
 
Що се отнася до селското стопанство, законодателството на ЕС предвижда серия от инструменти за справяне с най-непосредствените последици от сценария без споразумение. 
 
Ирландският земеделски сектор изнася 90% от общата си продукция, от които 43% са за Обединеното кралство. Сред потенциално засегнатите продукти говеждото месо е на първо място. През 2017 г. Ирландия е изнесла повече от половината от произведеното говеждо месо в Обединеното кралство (283 000 тона) в сравнение с 240 000 тона за континентална Европа и само 34 000 тона извън ЕС.