Европейската комисия е длъжна да уточни и и да разшири сферата на действие на активните съставки, които могат да се считат за вещества „с ниско ниво на риск“. Това ще бъде направено с цел да се уравновеси употребата на биопестициди и обичайни пестициди, пише propozitsiya.com, позовавайки се на agroxxi.ru.

Ново изследване алармира за пестицидите в пчелните кошери

Микроорганизмите-бакуловирусите ще се възприемат като слабоопасни, ако не бъдат открити конкретни проблеми. В същото време вещества, които се срещат в природата, ще се освобождават от определени критерий на базата на опасност.



Предполагаемите корекции ще бъдат внесени в критериите за идентификация на пестицидите с ниско ниво на риск в Регламента на ЕС по регистрация на агрохимичните вещества (1107/2009).

Страните-членки на ЕС ще гласуват, като решението им ще влезе в сила след публикуване в Официалния вестник на ЕС.

В рамките на миналата година Комисията е изпитвала натиск от страна на Европейския парламент, който взе прие няколко резолюции, призоваващи към по-бързо утвърждаване на биопестицидите.

В Постановление 1107/2009 е въведена категория „с ниско ниво на риск“, съгласно която действащото вещество може да получи по-дълъг период на одобрение – например за 15 години.



Съществуващите критерии за идентификация в значителна степен са базирани на дълъг списък критерии за опасност, което усложнява процедурата.

За по-голяма нагледност следва да се предостави по-подробна информация, казват от Комисията. Тя отбелязва, че критериите за опасност за устойчивост и биоконцентрация могат да възпрепятстват приложението на някои минерални вещества, които се срещат в природата, дори да представляват „значително по-малък“ риск в сравнение с други.

Промените се ограничават с критерии за идентификация и няма корекции, отразяващи призива призивите на членове на Европарламента за отделен „ускорен“ процес по утвърждаване на биопестициди.



В хода на предходните обсъждания с членове на Еврокомисията бе посочено, че на пестицидите с ниско ниво на риск следва да се отделя първостепенно внимание в процеса не утвърждаване.

Витянис Андрюкайтис, еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните, отбелязва, че ефективността на стимули като по-продължителни срокове на утвърждаване, трябва да се оценява в хода на обзора на законодателството, свързано с агрохимичните вещества в рамките на програмата REFIT "Проверка на пригодността".