Комисията на ЕС не изключва въвеждането на субсидии за частно съхранение на свинско месо. Това обяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски след неформална видеоконференция на министрите на земеделието на ЕС.

Промяната в месодайното говедовъдство трябва да дойде от частния сектор

По думите му много държави членки призовават за подкрепа за много ниските цени на производителите на свине за клане в ЕС. Комисарят по земеделието обаче предупреди, че следва да се вземат предвид последиците, информира Agrarheute.com.

В ЕС отдавна се обмисля намеса на пазара на свинско месо. Има опасения обаче, че запасите, изградени с държавни субсидии, ще затруднят възстановяването на пазара.  

Появата на АЧС в Германия потопи пазара в криза

Според Войчеховски ЕС е успял да увеличи износа на свинско месо от трети страни от януари до декември 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година от 3,5 милиона на 5 милиона тона. Появата на африканска чума по свинете (АЧС) при дивите свине в Германия и произтичащата от това забрана за внос на германско свинско месо в Китай потопиха европейския пазар в дълбока криза.

В този контекст комисарят говори за структурен проблем, причинен от понякога много високата концентрация на свиневъдство в отделни държави членки. Като пример полякът посочи Румъния, където свиневъд притежава средно четири прасета, и Дания със среден размер на стадото 3700 животни.

Не е лесно да се намери решение в тази ситуация, което да е справедливо за всички, каза Войчеховски.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Опасен ли е коронавирусът за крави, овце и пилета?

BovINE - социалната мрежа на говедовъдите в Европа

Клиентите купуват повече след личен разговор с фермера