Производителите на говеждо месо в Европа са изправени пред големи предизвикателства, свързани с устойчивостта на сектора. Европейската мрежа за иновации в сектора на говеждото месо (BovINE) съществува в 10 държави-членки, като нейната цел е да предостави практически решения за решаване на този проблем. BovINE се фокусира върху нуждите на 1,8 милиона ферми за говеждо месо в ЕС. 

Агроиновации: Прецизно производство на говеждо месо

Maeve Henchion е координатор на проекта от името на Teagasc, ирландския орган за земеделие и развитие на храните. 

“Идеята за създаването на BovINE дойде от братовчед ми, който е говедовъд. Помня как той винаги беше нетърпелив да научи нещо ново за сектора - или от други фермери, или пък от някой ден на отворените врати. Прочуването на нови проекти в сектор “Месодайно говедовъдство” беше хоби за него. Сега BovINE върши цялата тази работа за него, както и за други фермери в Европа. Проектът предоставя достъп до знания от и до фермери, НПО, институции, изследователи и други”, обясни Henchion. Проектът е разработен по EIP AGRI.

Разбирането на нуждите на фермерите и как функционират техните производствени системи е от основно значение за мрежата BovINE. Вече са извършени значителни изследвания, но все програмата не работи практически. Това е и една от целите на мрежата. 

„Ние виждаме всички фермери в нашата мрежа като източник на иновации и информация. Те са много важни за проекта. Също така си сътрудничим с компании за хранене на животни, институции, фермери и асоциации в сектора, както и НПО. Заедно можем да работим върху иновации, които движат устойчивостта на сектора на говеждото месо", категорична е създателката на проекта.

„Земеделските производители може да се интересуват от присъединяването ни към нашата мрежа, така че гласовете им да бъдат чути и да можем да им осигурим достъп до решения въз основа на техните нужди. Те може също да се интересуват от споделяне на своите знания или представяне на личния си опит с други европейски фермери в месодайния говедовъден сектор. Мрежата BovINE разпространява и резултати от други европейски проекти, които работят по теми, свързани с говеждото месо", добави тя.

Trevor Boland е един от фермерите, които използват мрежата. Той е говедовъд от Ирландия.

„Включих се в мрежата на BovINE чрез Ирландската фермерска асоциация(IFA), за да взаимствам нови идеи и иновации от нашите европейски колеги в говедовъдството. Надявам се, че участието ми в тази мрежа ще помогне да се осигури бъдещето на семейното говедовъдство в Ирландия, по отношение на подобряване на финансовата жизнеспособност и устойчивостта на околната среда", каза Boland.

Също така Trevor се надява да научи как колегите му говедовъди от другите държави-членки се справят с предизвикателствата в ключови области като здравето на животните, екологичната устойчивост, финансовата жизнеспособност, хуманното отношение и техническата ефективност.  

„Проектът е страхотен и наистина има голям потенциал. Хубаво е да се прилагат някои от идеите на ниво ЕС за справяне с предизвикателствата във фермите. Преди време участвах на събитие на BovINE, чрез ирланската говедовъдна мрежа, там колеги от Португалия представиха уникален метод за стимулиране на слабо новородено теле. Подобен метод не бях виждал досега. Сигурен съм, че с повече информация, която се надявам да получа от BovINE, ще изпробвам този метод във фермата си“, заключи младият говедовъд.