Литва получи предупредително писмо от Еврокомисията, в което се казва, че помощта на ЕС за някои сектори на селското стопанство ще бъде орязана или въобще ще отпадне, информира altnews.lt, позовавайки се на публикации в литовските средства за масова информация.

Ще продължи ли да се прилага СЕПП и след 2020 г.?

Еврокомисията е обърнала внимание на тези сектори от селското стопанство, в които се наблюдава най-бърз ръст на количеството поддържани обекти.

В Литва за последните години силно се е увеличил броят на месодайните крави и площите с протеинови култури. Именно тези сектори ЕС има намерение да не подкрепи с финансови средства.

Очаква се санкциите да бъдат въведени преди всичко в сферата на животновъдството.

Решението на Еврокомисията, в случай на приемането му, ще постави много литовски фермери в трудно положение.



Месодайни крави отглеждат немалко млади фермери, кото са започнали своя бизнес след стартирането на получаването на помощи. Тези средства вече са предвидени в бизнес-плановете им. Ако стопанствата не ги получат, това ще е проблем, информира Вилма Живаткаускене, директор на Асоциацията на производителите и селекционерите на крави от месодайна порода.

По думите й по-малко тежко ще е положението на стопанствата, които вече са стартирали своята дейност. Тези, които искат да започнат обаче, ще се откажат.