Европейският парламент (ЕП) отхвърли предложението на Европейската комисия (ЕК) за въвеждане на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като Регламентът за семената. Решението на ЕП беше взето на фона на притесненията, че ако този регламент бъде приет, той ще даде на Комисията твърде много власт и ще остави страните от ЕС без никаква възможност да приспособят новите правила за техните нужди.

 

С 650 гласа „за“ срещу 15 „против“, ЕП прекрати разглеждането на първо четене на регламента след отказа на ЕК да направи промени в него и да предложи на Парламента подобрен вариант. „Днешният вот показва колко сериозно е несъгласието на Парламента с предложението на Европейската комисия, която не успя да отговори на основните си цели, като например опростяване на процедурите и подкрепа на иновациите. Предложеният от Комисията регламент предизвика много притеснения сред депутатите във връзка със сливането на 12 директиви в регламент, който не предоставя възможност на държавите членки да приспособят новите правила към нуждите си“, заяви председателят на комисията по земеделие Паоло Де Кастро.

 

„Като членове на Европейския парламент, които съвместно със Съвета приемат нормативните актове на Съюза, ние искаме да поемем пълната отговорност за промените в това законодателство. Поради тази причина не можем да вземем прибързано решение относно предложението на Комисията, което е от решаващо значение за много земеделски производители, фирми и граждани. Големият брой „делегирани актове“ ще дадат на Комисията прекалено големи правомощия в области, които, поради тяхната чувствителност, следва да бъдат дефинирани в нормативни текстове“, обясни докладчикът Серджо Паоло Франческо Силвестрис.

 

Ако Съветът подкрепи Парламента и отхвърли предложения от ЕК регламент, законодателният процес ще приключи. В противен случай, Съветът може да направи промени в първоначалното предложение на Комисията. Парламентът може или да отхвърли измененията на Съвета на второ четене и по този начин окончателно да отхвърли законодателното предложение, или да започне преговори със Съвета относно окончателната формулировка на новото законодателство за семената.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!