Лимецът има бъдеще като индустриална култура в България. Това заяви д-р Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, производителите и разпространителите на живи храни в България по време на Националния фестивал на лимеца във Велико Търново, който се провежда за втора година.

Дейността си по откриване и изследване на лимеца, Елмазов започва преди 15 години и първоначално разглежда лимеца като билка заради здравословните му качества. От няколко години обаче няколко големи земеделски производители в Добруджа започват с опити за отглеждане на лимец като стопанска култура и четири години по-късно в страната има засети 20 хил. дка с древната култура.

Основавайки са на статистиката до момента и темповете на развитие на лимеца през последните години, Емил Елмазов изчислява, че до 2020 година площите, засети с лимец в България ще достигнат 1 млн. дка. Така и цената на културата значително ще се понижи (до тази на пшеницата), ще се увеличи броят на преработвателите, които ще работят с лимец, както и броят на крайните потребители, за които цената ще стане по-достъпна.



ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИТИЯТ ДНЕС II-и Национален фестивал на лимеца

производство на лимец - Емил Елмазов


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!