Научна група от държавния университет на Бразилия в Минас Жерайс неотдавна доказа, че насекомите имат преимущества в сравнение със зърното, пише изданието PigProgress.

Биостопанин: Има пазари, на които няма правила


Тестове показаха, че щурците, личинките на муха Hermetia illucens и брашнените червеи се характеризират с ниво на усвоим протеин, аналогично на соевите бобчета, но снабдяват с повече липиди – от 10 до 35%, витамини и минерали.

Изследвано е още влиянието на „фуража от насекоми“ върху здравето на пъдпъдъците, рибата и домашните животни. Резултатите показали по-добра конверсия на фуража и най-високо качество на месото именно поради високото съдържание на липиди в насекомите.

Диего Висенте да Коста, зоотехник и професор, казва, че животните с еднокамерен стомах, каквито са прасетата, са насекомоядни.

Ефективността не е под съмнение. Ние не изобретяваме колелото. Насекомите категорично ще донесат добри резултати, но за нас е важно да оценим конкретните показатели, казва професорът. Той допълва, че включването на насекоми в менюто на прасенцата ще бъде по-пълноценно, отколкото ако диетата е базирана на рибено брашно.

Усвояването на хранителни вещества и конверсията на фуража, в хода изследването, са били 18% по-добри при прасенцата, които са били на „насекомна“ диета.

Освен това диета, съдържаща личинки на Hermetia illucens плюс сушен брашнен червей – до 6% в менюто на прасенцата, може да замени соевите бобчета, без това да доведе до вредни последствия за организма им.

Според учения съвсем скоро ще видим как в свиневъдството масово ще се използват насекоми. Въпрос на време е.

Диего Висенте да Коста допълва, че използването на насекоми за хранене на животните във фермата технически е целесъобразно, но в момента не е икономически ефективно конкретно за Бразилия.

В момента съществува неголямо производство, което не може да удовлетвори голямото търсене от страна на птицевъдството, свиневъдството и рибната промишленост. Поради това бразилските власти разглеждат варианти за производство на брашно от насекоми за селското стопанство.