Фъстъкът предизвиква интерес в много от големите земеделски производители в страната. В момента засетите площи са около 20 хил. декара, с тенденция производството на фъстък да се увеличава. Това каза за Фермер.БГ доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово. 
 
 
Той разказа, че през 90-те години на миналия век фъстъците са имали много бурно развитие, като засетите площи в страната, са достигнали до 200 хил. декара. Нерегламентираният внос от Африка обаче намалил много изкупната цена и след време хората се отказвали от отглеждането на тази култура. 
 
„От няколко години интересът към тази култура се увеличава и площите с фъстъци ще се разрастват все повече“, каза доц. Стаматов. 
 
Той обясни, че причините са две: допълнителната субсидия, като протеинова култура, която се плаща на декар и второ – контролът, който в момента съществува на границите.
 
„Контролът, който в момента съществува на границите ни, ограничава до минимум онова безконтролното внасяне на фъстък, което се правеше преди. Така вносната цена е много по-висока от българската и следователно нашият фъстък е предпочитан“, коментира зам.-директорът на института в Садово. 
 
Той добави, че стабилизирането на цените още повече увеличило интереса към културата и хората отново започнали да отглеждат фъстъци. 
 
„Цената на тютюна вече не е добра и много от едрите тютюнопроизводители искат да заменят част от насажденията си и намират алтернатива в отглеждането на фъстъци“, допълва доц. Стаматов.
 
По думите му всичката продукция се реализира на българския пазар, но въпреки това има недостиг и търсенето е голямо. Международната цена на продукта е 3,70 лв./кг. Тази година в страната ни се отчита значително поскъпване в стойността на фъстъка, като цената му достига 5 лева за килограм. 
 
 
Той обяснява, че фъстъкът се отглежда в равнинните райони на Южна България, но в последните години започва засаждане и в Северна България. Семената се засяват в края на април - началото на май месец, а прибирането му започва от началото на октомври до средата на месеца. 
 
„При тази култура не студовете са проблем, а сушата. Климатът в страната ни се промени и засушаването унищожава тази култура“, обяснява експертът.
 
Той съветва след сеитбата насажденията да не се оставят без вода. 
 
„Тази култура не може да се отглежда без вода, но не да се прекалява. В сравнение със зеленчуците, фъстъците искат много по-малко  количество вода“, допълва Стаматов.
 
Доц. Стаматов разказа, че в момента разработват технология, която да позволява изцяло механизиране в производството на фъстък което ще направи културата още по-привлекателна.
 
"Не се налага ръчен труд, а прибирането може да бъде изцяло механизирано. Все повече едри производители поглеждат към тази култура. Тя беше приоритетна за дребните стопани, затова и ръчният труд беше много. Едрите производители могат да си позволят по-голяма механизация и това също е причина да се увеличат площите с културата", обобщи той.