Европейската комисия спря средствата по извънредната мярка за частно складиране на млечни продукти заради руското ембарго дни след като спря и извънредните мерки на стойност 125 милиона евро в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци.
 
Причината – непропорционално нарастване на интереса от някои производители на млечни продукти в райони с нетрадиционно голям износ на прoдукти към Русия - Италия, със 74 254 тона, следвана далеч назад от Ирландия (4455 тона) и Холандия (3661 тона), Швеция (2324 тона) и Франция (269 тона) са поискали да получат 87% от парите, предвидени от мярката още през първата седмица, уточни източник от ЕС.
 
[news]
Това беше поредна мярка от страна на ЕК към производителите в следствие на негативните последствия от руската забрана за внос. Мярката беше открита на 5 септември 2014 г.
 
Това е предпазнва мярка, за да се избегне достигане на тавана от 115 хил. тона, които са фиксирани от мярката, казва говорител на ЕК. Износът на млечни продукти от Европейския съюз към Русия възлиза на общо около 250 хил.т през изминалата 2013 г. 
 
Част от мярката, която цели стабилизиране на маслото и млякото на прах, оценявана на 20 млн. евро, не е прекратена. 

По отношение на млечните продукти, най-засегнати от руското ембарго са Финландия, Латвия, Литва и Естония, зависещи повече от 75% от руския пазар.
 
Фермер.БГ припомня, че от ДФЗ обявиха прием на документи по мярката  за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара  на 8 септември 2014 г. Помощта възлиза на  15,57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро на тон /ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено, ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!