Съществуващите мерки на Европейската комисия по отношение на пчеларския сектор са помогнали на производителите от Европейския съюз (ЕС) да поддържат производството на висококачествен мед, въпреки трудностите, свързани основно с нарастващите производствени разходи, заплахите за оцеляването на пчелите и силната международна конкуренция от внесен мед от трети страни. Това се посочва в доклад на Комисията, публикуван в понеделник.

Анализ на изпълнението на мерките в подкрепа на пчеларството между 2010 г. и 2012 г., потвърждава, че секторът е получил общо 90.3 милиона евро подкрепа от ЕС чрез националните програми по пчеларство през този период.

Най-широк е интересът към мерките за борба с вароатозата, както и техническа помощ за пчеларите, следвани от мерките за рационализация на подвижното пчеларство ,  подновяването на пчелните кошери и приложните научни изследвания и анализ на меда, посочват от ЕК.

Позовавайки се на този доклад, Комисията не възнамерява да променя списъка на наличните мерки за пчеларството, но има възможност да отвори мерките целогодишно, за по-нататъшно подобряване на координацията между ЕС и националните програми за научни изследвания, както и да се подчертае потенциалното взаимодействие на Пчеларската програма с някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони – ПРСР (като например мярката за модернизация, мярката за младите земеделски стопани или увеличаване на медоносните растения чрез агроекологичните мерки), съобщават от ЕК.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!