Европейската комисия (ЕК) е предвидила отново 250 млн. евро по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС за осигуряване на плодове и мляко за учениците през новата учебна 2018-2019 г.
 
 
Това стана ясно от изявление на комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, цитирано в съобщение на ЕК.  
По схемата на ЕС за хранене в училищата се осигуряват мляко, плодове и зеленчуци за над 30 милиона деца в целия Съюз.
Тази инициатива се прилага в България чрез действащите схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.
 
През учебната 2016—2017 г. повече от 12,2 милиона деца в 79 000 училища са взели участие в схемата на ЕС за предлагане на плодове и зеленчуци в училищата, а около 18 милиона деца в ЕС са участвали в схемата на ЕС за предлагането на мляко, показват данни от последните мониторингови доклади.
 
Това представлява над 74 000 тона плодове и зеленчуци, и над 285 000 тона млечни продукти, разпределени главно сред деца на възраст между 6 и 10 години.
 
В допълнение схемата на ЕС за училищата насърчава здравословните хранителни навици у децата и включва специални образователни програми, които обясняват как се произвежда храната и какво е значението на доброто хранене.
 
Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган заяви: „Земеделските стопани в Европа ни осигуряват висококачествени, безопасни и здравословни храни, а чрез схемата за училищата нашите най-млади граждани се хранят здравословно и същевременно научават в ранна възраст откъде идва нашата храна и какво голямо значение имат нейните вкусови качества и хранителната ѝ стойност. Комисията с радост участва в това образователно пътешествие - благодарение на предвидените 250 млн. евро по линия на общата селскостопанска политика схемата на ЕС за училищата ще продължи да се прилага и през учебната 2018-2019 г.“
 
 
В рамките на тази схема всяка учебна година се заделят 150 млн. евро за плодове и зеленчуци, и 100 млн. евро за мляко и други млечни продукти. Разпределените средства за всичките 28 държави, участващи в схемата за учебната 2018-2019 г., наскоро бяха одобрени и се очаква да бъдат приети от ЕК до края на този месец. През януари изтече срокът, в който националните власти кандидатстваха за подкрепа.
 
Разпределението на бюджета на ЕС за всяка държава членка се изчислява въз основа на броя на учениците в нея, а за млякото - въз основа на усвояването по време на предишната схема. Националните органи имат право да прехвърлят част от отпуснатия бюджет (20-25 %) от един сектор в друг. Те могат също да заявят готовността си да усвоят по-голям размер от исканата помощ, ако други държави членки откажат да се възползват изцяло от предоставените им средства.
 
Страните имат възможност също да допълват предоставяните от ЕС суми с национална помощ, за да финансират схемата. Националните власти могат да определят също как точно да приложат схемата, например чрез избора на тематични образователни мерки или на други селскостопански продукти, които децата да получават в училище.
 
 
Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, обясниха още от ЕК. Държавите членки могат да отдадат предпочитание на закупуването на местни или регионални продукти, биологични продукти, на късите вериги на доставка, екологичните предимства, както и на схемите за качество на селскостопанските продукти.
 
През периода 2016-2017 г. ябълките са били най-широко предлаганият плод, наред с крушите, сливите, прасковите, нектарините, портокалите, ягодите и бананите.
 
 
Морковите, доматите, краставиците и чушките са били най-популярните зеленчуци. Образователните мерки са включвали посещения в земеделски стопанства, поддържане на училищни зеленчукови градини, курсове или състезания по готварство, уроци от специалисти по хранене, игри и други.
 
Най-популярните категории продукти в рамките на схемата за предлагане на мляко в училищата са били млякото и ароматизираните и ферментиралите млечни продукти, като киселите млека. Сиренето също се е радвало на успех, отбелязват от ЕК.