Европейската комисия увеличи прогнозата за добив на зърно през 2017 г. Според новите данни ще бъде събрана 134, 1 млн. тона пшеница, като в предишния доклад се очакваха 133, 8 млн. т. Оценката за брутната реколта от царевица се увеличава от 59, 1 млн. т до 60, 2 млн.За другите култури се запазват тенденциите от последния доклад – очакват се 8, 9 млн. т твърда пшеница, 59, 3 млн. т ечемик и 7, 9 млн. т ръж.
 
 
ЕК обсъжда възможността да намали наполовина изискването за наличие на биодизелна компонента в дизела дистрибутиран от рафинериите. В момента нормативното задължение е от 7%. Фермерски организации като Копа Коджека (Copa Cogeca) изразяват опасение, че това сериозно ще засегне цените и доходите, специално за производство при рапица и другите маслодайни култури, отбелязват анализаторите на САРА.
 
 
През последните 4-5 години значително нарасна интересът в страните от Черноморския регион към слънчогледа. По данни на UkrAgroConsult, площите със слънчоглед в  Украйна  съставляват 71% от почти 9 млн.ха маслодайни култури. През 2017/18 година се отчита увеличение на засетите площи с рапица заради силното търсене и добрите цени от тазгодишната реколта. Площите със слънчоглед ще бъдат по-малко за следващата кампания, но ще останат на високи нива.
 
Почти 25% от търговията през 2016/17г. с пшеница ще бъде изнесена от Русия и Украйна. Това засилва ролята на този регион във формирането на световната цена. Силната конкуренция от тези страни кара американските производители да планират засяване на по-малко пшеница около 20 млн. ха, за сметка на соя и царевица. Европейските производители се очаква да се придържат към традиционно доминиращите площи с пшеница.
Иначе към 21 декември средните изкупни цени на пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед остават без съществена промяна спрямо предходната седмица, докато при рапицата се наблюдава леко поскъпване, с 1%, съобщиха от министерството на земеделието и храните.  В сравнение със същия период на 2015 г. изкупните цени на зърното намаляват с между 1% и 7,8%, като най-чувствително е понижението при слънчогледа. Същевременно, изкупната цена на царевицата бележи ръст от 6,3%.