Полша вече няколко поредни месеца не предоставя своите планове за мерки за защита срещу африканската чума по свинете, поради това Европейската комисия (ЕК) не може да вземе решение за заделянето на средства за тази цел, съобщи миналата седмица в Брюксел еврокомисарят комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, съобщава kazakh-zerno.kz.

ЕС и Китай стартират обменна програма за млади фермери

Полша помоли за помощ ЕС, за да се справи с вируса още през есента на миналата година. Заявлението, което бе подготвено от Министерство на земеделието и храните, описва три вида мерки, чиято обща стойност се оценява на около 90 млн. евро.



Става дума за три вида помощи: компенсиране на загубите на фермите заради понижаването на неците, подкрепа за преработвателните предприятия и скотобойни, а също така и компенсации за малките стопанства заради отказа от гледане на свине.

До този момент обаче ЕК е взела утвърдително решение само за компенсиране на загубите, който възлизат на под милион евро.

Според комисар Хоган поляците не разполагат с план за справяне с африканската чума по свинете. По негови данни в продължение на последното полугодие са се състояли 6 технически срещи на представители на полските власти и чиновници от Брюксел, по време на които комисията е посочила необходимостта от предоставяне на план. Такъв обаче засега няма.



Хоган отбелязва още, че правителството на Полша разполага с други възможности за подкрепа на фермерите, пострадали от африканската чума по свинете. Сред тях е изменение на „Програмата за развитие на селските райони”, от чиито средства може да бъдат финансирани предприятията. В тази програма има 300 млн. евро, като 190 млн. евро от тях са средства от ЕС.

Еврокомисарят допълва още, че Полша заедно с другийте Балтийски държави е получила значителни средства за справяне с проблема от Генералната дирекция Здравеопазване и безопасност на храните.

Не чух нито един човек от полското правителство да спомена за това, допълни Хоган.  Той подчерта, че борбата с африканската чума по свинете е много важен проблем за комисията.

Ние сме силно обезпокоени от разпространението на вируса, тъй като последствията върху търговията със свинско месо влияят не само на Полша и прибалтийските страни, но и на целия ЕС. След отварянето на китайския пазар ние не искаме трудности в търговските отношения на Европа с останалия свят, отбеляза Хоган.