Напускането на Великобритания създава недостиг в бюджета на ЕС, който се оценява на 12-15 млрд. евро годишно, съобщи днес еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.
 
 
Европейската комисия предлага значително повишаване на националните вноски в общностния бюджет след 2020 г. Друго намерение на ЕК е  чувствително да се съкратят структурните фондове на Европейския съюз – „до 50%“, съобщи БТА. 
 
По неговите думи, едновременно с британското оттегляне – Brexit, бюджетът на ЕС е изправен пред непредвидени разходи, свързани с охраната на границите, отбраната, миграцията, вътрешната и външната сигурност.
 
В тази връзка Брюксел обмисля и обвързване на върховенството на закона с отпускането на средства за съответната държава от европейските фондове.
 
ЕК предлага бъдещият бюджет на Европейския съюз да предвижда повече разходи за образование и научни изследвания. Йотингер уточни, че представените днес предложения се очаква да бъдат оценени до месец май тази година от Европейския парламент.