България вече ще има правото да участва пряко в търговете за внос на пшеница в Египет. Това е решила Египетската Главна агенция за доставка на стоки (GASC). 
 
Как прякото участие на българските продукти в египетските търгове ще се отрази на вътрешния пазар, коментира пред БНР изпълнителният директор на Стоковата борса, Васил Симов:
 
Добре е, че сме допуснати сред държавите, които пряко да участват в търговете. Надяваме се да се раздвижи малко експортът на българска пшеница. Хубаво е да имаме реализация на стоката, естествено буфер ще има.
 
Има инфраструктурни ограничения за търговията с Египет, смята Антонина Белопитова от Софийската стокова Борса:
 
Тук може би трябва да споменем, че България пък от друга страна не е подготвена с пристанище и кораби, тоест ние сме включени в този списък за Египет, но няма как да го осъществим на практика и затова, както досега се случваше по нелегален път българска пшеница да излиза през Румъния, сега съвсем легално българска пшеница ще излиза отново през Румъния.
 
В момента българските производители разполагат с преходни запаси от един млн. тона хлебно зърно в складовете. Цената е около 157 долара за тон, 15% по-малко от  същия период на миналата година.
 
В момента в списъка на допусканите до търгове влизат Австралия, Аржентина, Германия, Канада, Казахстан, Полша, Русия, Румъния, САЩ, Украйна и Франция. Последният участник в търговете, включен в списъка, бе Полша през 2012 г.