Не съм оптимист, че проблемът с двойния стандарт в храните ще се реши в настоящия Европейски парламент (ЕП), каза министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от Агенция „Фокус“.
 
 
Пред журналисти той припомни, че през последните десет дни омбудсманът Мая Манолова е била в Брюксел, където отново е имало дебат и дискусия с евродепутатите. В момента тече изследване по единна методология, в което участва и България. Целта е отново да се потвърдят различията, обясни Порожанов.
 
Едновременно с това трябва да се одобри пакетът от директивни изменения, предложени от комисар Йоурова миналия април. От тогава са изминали 9 месеца. На настоящия ЕП му остават по-малко от три месеца работа. За това кратко време трудно ще се приемат документите, убеден е земеделският министър.
 
Той определя темата като деликатна, защото е насочена към големи производители, международни компании, и не всички страни членки одобряват един по-твърд подход. Като минат изборите, проблемът рано или късно ще се реши, оптимист е министърът. 
 
 
Темата за двойния стандарт при храните е активна от поне две години и няколко пъти е била поставяна на обсъждане. Според Порожанов трябва да се определи някаква допустимост на разминаванията, но тя да е ясна.
 
По отношение на националната стратегия за новия програмен период министърът на земеделието обясни, че в момента се действа върху основния компонент – SWOT анализа. В неговото разработване ще участва и Институтът по аграрна икономика към Селскостопанската академия по пазарни и икономически отношения. 
 
След като стане готов, SWOT анализът ще бъде поставен на обществено обсъждане. Има два допълнителни, също задължителни анализа – по отношение на екология и климат и на регионални аспекти, допълни Порожанов.