Котировките на ечемика в Черноморския регион се повишиха след сключването на голяма сделка за износ на фуражно зърно от Русия за Саудитска Арабия.
 
 
Организацията по зърното на страната – SAGO, купи на търг в петък, 23 март, 1.02 млн. тона ечемик с доставка в периода 15 май – 30 юни тази година, съобщи аналитичният център „СовЕкон“.
 
Количеството ще бъде превозено със 17 кораба, всеки с 60 хил. тона полезен товар. Цените на фуражния ечемик по огромната сделка се движат от 238.47 долара/тон до 257.47 долара/тон.
 
Този диапазон значително надхвърля котировките на националните стокови борси в региона. За сравнение фуражният ечемик в Русия през миналата седмица се търгуваше на ниво 216 долара/тон (FOB на дълбоководно пристанище), като цената беше същата и седмица по-рано. На Софийската стокова борса у нас имаше предлагане по 252.00 лв./тон.
 
Интензивният износ на фуражно зърно от Русия е довел до пазарния феномен цената на ечемика да се задържи продължително време над котировките на хлебната пшеница, която се предлага средно по 207.5 долара/тон
 
Сделката със Саудитска Арабия е една от причините за това, смятат експертите на „СовЕкон“. Тяхната прогноза е, че общият износ на ечемик от Русия до края на пазарната 2017/2018 година ще достигне 5.5 млн. тона. За сравнение предишният рекорд е поставен през 2014/2015 година, когато страната е изнесла 5.3 млн. тона от този вид фуражно зърно.