За да е допустима дадена затревена площ по СЕПП, от 2015 година се увеличава броят на допустимите дървета или храста на декар от 5 на 10. Така ще се увеличи почти двойно и обхвата на СЕПП допустимия слой по отношение на затревените площи.  Това обяви на дискусия с животновъди Симеон Кузманов, гл. експерт в Дирекция Директни плащания в Министерството на земеделието и храните по време на дискусия с овцевъди, организирана от НАРСПБМ. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


 
По отношение на пасищата, допустими за подпомагане по СЕПП, до сега действащите правила позволяваха 5 дървета или храста на декар. От 2015 година, този праг се повишава двойно – тоест допустимо е наличие на до 10 дървета или храста на декар.
 
По данни на Системата за идентификация на земеделските парцели общо постоянно затревените площи в България са около 870 хил. хектара. От тях в момента допустими за подпомагане по СЕПП, които се намират в допустимия слой, са около половината. Другата половина, която в момента е извън допустимия слой, с увеличаването на прага на допустимите дървета и храсти, ще стане също допустима за подпомагане. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!