Повечето животновъди тази година са успели да докажат продукцията си по схемата за обвързана подкрепа, сочат резултатите от тематичната анкета на Агри.БГ.

АГРО АНКЕТИ

До края на октомври фермерите от сектор „Животновъдство“, които са кандидати по схемите за обвързана подкрепа за Кампания 2020 г., трябваше да докажат реализация на мляко и млечните продукти, които са произвели за година, както и реализираните на пазара животни.

В бранша имаше редица брожения и неясни ситуации, както тази с подпомагането по мярка COVID-19 и de minimis, по които не можеше да се кандидатства без декларирана продукция за предишната година. Някои казуси впоследствие бяха решени, други – не. За първа година ДФ "Земеделие" въведе и есемес известяване за сроковете за обвързана подкрепа.

Въпреки тежката година заради сушата и трудните пазари, две трети от фермерите споделят пред Агри.БГ, че са успели да докажат реализацията на производството си. В анкетата ни са се включили 255 животновъди – 63% от тях отговарят положително макар и по различни причини.

„Да, въпреки че сушата затрудни изхранването на животните“, е най-честият отговор с 35% дял в резултатите.

На второ място фермерите посочват, че са успели да докажат продукция, защото производството им лесно покрива минималните изисквания. Малка част от участниците са отговорили, че въпреки ограничения от пандемията пазар също са представили нужните документи в срок.

За 16 % от фермерите годината се е оказала форсмажорна и изискваните количества са били непосилни.

Други 36 % пък са заявили, че изобщо не кандидатстват по схемите за обвързана подкрепа. Най-малък е процентът на онези, които заради краткия срок не са успели да декларират реализираната си продукция – само 3%.

Междувремено темата за цената на млякото у нас отново се появи на дневен ред. По традиция към края на годината заради празниците тя леко се повишава, но според фермери това е крайно недостатъчно, а други изразяват мнение, че у нас няма реален пазарен механизъм за определяне цената на млякото.

По този повод Агри.БГ ви призовава да се включите в новата ни анкета: Каква би била справедливата цена на кравето мляко, за да имате минимална печалба?