Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди за възможни земеделски протести, ако между първо и второ четене не бъде преосмислено предлаганото увеличение на минималния осигурителен доход за фермери и тютюнопроизводители от 240 на 420 лв. При дискусията в пленарната зала той го нарече "неудържимо" и, според него, трябва да се промени с политическо съгласие, а не под напора на неизбежния протест на земеделските производители.

 

Не плаша с никакви протести, заявявам обаче, че дори всички да се обединим под този текст, пак няма да бъдем чути, обяви Местан. Той препоръча на социалния министър да не определя проекта за бюджет като единствено възможния, защото напомняло на наивния оптимизъм на Волтер.

 

С езика на числата през 2014 г. земеделци и тютюнопроизводители са дължали месечно за социално осигуряване 64, 92 лв., през 2015 - 108 лв., той аргументира защо не трябва да се повишава минималният осигурителен доход за тази категория. Според изчисленията на ДПС, месечно социалните осигуровки тази година на тези хора са излизали 81,12 лв. срещу 141, 90 лв. през 2015 г., а годишно за здравно и социално осигуряване парите са съответно 973, 44 за 2014 г., при 1702, 89 лв. догодина или ръст от 729, 36 лв., което е абсолютно непосилно.

 

Защо избрахте за жертва най-уязвимите земеделски производители в условията на криза, българското село няма да ви разбере, това не са само избирателите на ДПС, обърна се Лютви Местан към управляващото мнозинство и определи решението за "престъпно" и грешно. Той отбеляза още, че не е имало ефект от повишението на минималния осигурителен доход през 2009 г. при първия кабинет на ГЕРБ, защото огромна част от фермерите са отишли в сивия сектор.

 

ДПС - протести
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!