„Отравянето на пчелните семейства трябва да се криминализира. Това е престъпление.” Тази позиция изразиха пред Fermer.bg представители на пчеларските сдружения в Балчик и Добрич.
 
 
Основание за становището им са резултатите от лабораторните проби на пчеларя Димитър Димитров, който изгуби през април 130 пчелни семейства след третиране на овощна градина с продукти за растителна защита. Тогава в района пострадаха и негови колеги, които подадоха в ОД „Земеделие” в Добрич жалба за подмор на общо 400 пчелни кошера.
  
Анализите на растителността и на умрелите пчели показва наличие на редица активни вещества, като най-високи са стойностите на тербутилазин и хлорпирифос. Те са основните съставки съответно на хербициди и на инсектициди.
 
Димитър Димитров сега очаква заключението на отдела по оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дали тези вещества са нанесли унищожителните щети в пчелина му. 
 
„Каквото и решение да вземат, за мене тази година е нулева. Първоначално комисията констатира 70 % подмор, пчелите продължиха да измират в следващите дни”, обясни пчеларят.
 
 
Затова е категоричен, че отравянето на семействата е равносилно на престъпление и трябва да се третира като криминално деяние. По думите му има пчелари, за които това е основен бизнес и всеки подмор подлага на риск цялото му семейство. 
 
Димитър Димитров получи подкрепата на сдружение „Пчела Добрич 1946”. От там поеха лабораторните анализи, които са съответно по 420 лв. за изследване на пчелите и на третираната растителност.
 
„Не може да тровиш живи същества, да съсипеш бизнеса на някого и да ти се размине. Все едно да взривиш сервиза на някого и да вдигнеш рамене”, категоричен е Мартин Стоев, член на УС на добричкото пчеларско сдружение.
 
„Обществеността вече е отворена към нашите проблеми, има чуваемост. Искрено се надявам да се стигне до консенсус със земеделските стопани и регламентите да заработят пълноценно”, допълни още пчеларят.