Производители на плодове и зеленчуци алармират, че вече чувствително се усеща негативният ефект от руското ембарго. Фермери от района на Първомай съобщават, че договори за хиляди тонове плодове и зеленчуци пропадат заради руското ембарго и градушките.


Имахме договори за износ на 200 тона ябълки за Русия при цена от около 70 евроцента на килограм. Заради ембаргото договорът отпадна на 100%, разказа пред Дарик радио Йордан Балабанов, който отглежда ябълки и пипер край Първомай.

Градушките и наводнението в началото на септември, когато язовир Добри дол заля четири селища в общината, нанесоха допълнителни щети на реколтата на полето. Така тази година загубите на производителя са на  80%.

Градината на Балабанов е застрахована, но застрахователите не покриват такива събития като наводнение и надеждата на фермера е в държавата, която да подпомогне сектора с по-високи държавни помощи.

Заради обилните дъждове, производителите на плодове и зеленчуци се наложи да пръскат по-често против мана и гъбни болести и така себестойността на зеленчуците се е вдигнала с поне 15-20%.

Това поставя в изключително тежка ситуация фермерите, за това как ще се подготвят за новата стопанска година. Много от тях се опасяват, че няма да успеят и предвиждат фалити в овощарството и зеленчукопроизводството. Това означава, че през следващата година българските плодове и зеленчуци ще бъдат още по-малко по пазарите и тържищата.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!